fb pixel

‹ Terug naar het nieuwsoverzicht

Wat als… je geen back-up hebt?

Een topic waar iedereen al van gehoord heeft maar het eigenlijk pas beseft als het te laat is…

Hoe belangrijk is uw data?

  Een fictieve voorstelling #1
  Onderweg naar het kantoor vind je een usb-stick met een labeltje ‘back-up belangrijk’. Je neemt deze mee naar het kantoor en vraagt of dit van de collega’s kan zijn. Tijdens de lunch pauze wil je nagaan of er eventueel gegevens op de usb-stick staan die je kunnen verwijzen naar de juiste persoon. Je sluit de usb-stick aan en merkt op dat er geen bestanden op de usb-stick staan. Deze lijkt volledig leeg te zijn. Je verwijdert de usb-stick en op dat moment herstart je computer. Wanneer de computer opnieuw is opgestart merkt je op dat er geen bestanden meer aanwezig zijn op de computer. Ook de gedeelde mappen op de server hebben geen inhoud meer.
  De usb-stick bevatte een onzichtbaar programma, dat alle gegevens verwijdert heeft waar je toegang tot had. Ook de gedeelde mappen op server.

Wat als er geen back-up voorhanden was? Of de bestaande back-up is ook geïnfecteerd en onbruikbaar? Dit is een aanzienlijk verlies en een tijdrovend proces om alles opnieuw operationeel te maken.
Uiteraard zou in bovenstaande fictieve voorstelling, het Antivirus programma dit moeten tegenhouden en, de computer gebruiker mag met beperkte rechten zulke programma’s niet kunnen uitvoeren, maar wat als dit toch niet voldoende was? Dan kan je terug vallen op de back-up en het herstel van de gegevens.

  fictieve voorstelling #2
  Het is ochtend en voor je naar het werk wil vertrekken kijk je nog snel een belangrijke presentatie op de laptop na met een lekker kopje koffie of thee. Je wil nog een kleine notitie nemen en grijpt naar de pen die net naast het kopje koffie/thee ligt. Per ongeluk stoot je dit om en komt alles op en in de laptop terecht. De laptop stopt met werken en kan niet meer worden opgestart. Je hebt deze presentatie en alle andere gegevens alleen op deze laptop staan.

Een back-up zal zeker een oplossing bieden voor het herstellen van de gegevens die op de laptop stonden, mits er een ander systeem beschikbaar is waarop je deze kan bekijken / herstellen. Hier zou een betere oplossing zoals het gebruik van Onedrive .Niet alleen staat je data veilig in de cloud, je kan deze nog steeds raadplegen van eender welke computer EN zelfs via de smartphone zodat de presentatie alsnog kan doorgaan.

Een back-up maken hoeft geen ingewikkeld proces te zijn en kan zelfs volledig geautomatiseerd worden.

De beste back-up richtlijn die u kan hanteren, is de 3-2-1 regel :

 • 3 : Zorg voor op zijn minst 3 kopieën van uw data
 • 2 : Bewaar de kopies op zijn minst op 2 verschillende media
 • 1 : Bewaar minstens 1 kopie buiten uw organisatie

Een voorbeeld hoe Topware Systems dit voor u kan oplossen :

 • 1 kopie op het toestel zelf (bvb server). Extra interne harde schijf waarop de back-up komt van belangrijkste gegevens.
 • 1 kopie op een externe harde schijf in het netwerk. Volledige back-up van systeem en data op een harde schijf die intern aan het netwerk wordt gekoppeld (NAS)
 • 1 kopie op in de cloud. Wij organiseren dit via Microsoft office 365 en Microsoft Azure.
 • En allerbelangrijkste : monitoring ! Wij houden de vinger aan de pols en controleren continu of de back-ups correct worden genomen en grijpen in als het nodig is

Topware Systems kan niet alleen een security audit uitvoeren, maar ook een volledig op maat gemaakte back-up oplossing aanbieden afgestemd op uw bedrijfsnoden en wensen. Contacteer ons voor vrijblijvende informatie