Waarom een IT-audit goed is voor uw bedrijf

Neemt u af en toe eens afstand om met een objectieve blik naar de werking van uw organisatie te kijken? Of weet u wel dat dit belangrijk is, maar is het er nog niet van gekomen? Dan kan het voor u en uw bedrijf nuttig zijn om een IT-audit te laten uitvoeren. Maar wat is een IT-audit nu precies? Hoe kan dit uw bedrijf helpen? Dat leggen we u graag uit in deze blog.

Wat is een IT-audit?

Een audit brengt allerhande zaken binnen een organisatie of bedrijf in kaart en geeft u hoogstwaarschijnlijk ook nieuwe inzichten. Denk hierbij aan verbeterpunten binnen de IT-structuur van uw bedrijf, hoe u deze kan aanpakken en hoe uw bedrijf hierdoor op een positieve manier kan evolueren en verder groeien.

Wanneer zou u een audit moeten uitvoeren?

  1. U wil de werking van uw bedrijf/organisatie optimaliseren. Merkte u de laatste tijd enkele kinkjes in de IT-kabels? Wil u deze problemen graag zo snel mogelijk van de baan helpen, met oplossingen op maat? Dan is een IT-audit zeker voor u en uw bedrijf van toepassing.
  2. U wil uw huidige IT-infrastructuur grondig herzien. Al onze klanten raden we aan om een IT-audit te laten uitvoeren vooraleer u grote veranderingen van start laat gaan. Wil u gaan werken met nieuwe systemen of softwares? Dan is het een goede zaak om te starten met een audit om de huidige situatie in kaart te brengen.
  3. Voor grote én kleine IT-projecten. Een IT-audit laten uitvoeren is nooit een verloren zaak. U leert altijd wel nieuwe dingen en u verkrijgt altijd nieuwe inzichten. Dankzij deze audit vermijdt u onaangename verrassingen voor uw bedrijf of organisatie start met een nieuw project én zal uw project ook veel vlotter en kostenefficiënt verlopen. Doordat u weet waar de eventuele problemen zich bevinden, kan u hier makkelijk op anticiperen en op deze manier loopt geen enkel project vertraging op én komt u niet voor onverwachte kosten te staan.

Voor elke vraag is er een antwoord

Op ieder potje past een deksel en voor elke vraag is er een antwoord. Een IT-audit biedt antwoorden op de volgende vragen:

  1. Hoe zit het met de veiligheid van uw bedrijf? Is uw IT-infrastructuur op een veilige manier ingesteld? Wat gebeurt er als men uw systemen probeert te kraken? Hoe worden uw systemen beschermd en hoe snel worden problemen weer opgelost?
  2. Hoe zit het met de productiviteit en continuïteit van uw bedrijf? Is uw IT-infrastructuur zo opgezet dat u en uw medewerkers altijd optimaal kunnen werken? Zijn de systemen die u nu gebruikt wel efficiënt genoeg, zowel nu als in de toekomst? Wat kan u doen om zowel de werking voor uw medewerkers, als voor uw klanten te optimaliseren?
  3. Is er plaats voor remote werken binnen uw bedrijf? Sinds de COVID-pandemie is hybride werken de nieuwe norm. Maar kunnen uw medewerkers veilig van thuis uit werken?
  4. Hoe zit het met uw kosten en licenties? Betaalt u op dit moment voor de licenties die u effectief gebruikt, of betaalt u ook voor licenties die u helemaal niet gebruikt? Worden de huidige versies van uw software nog ondersteund, of is het tijd voor vernieuwing?

 

Zie je de voordelen van een IT-audit in en wil je eentje laten uitvoeren door experten? Aarzel dan niet en neem meteen contact op met Sonical by TWS. Ons IT-team staat elke dag opnieuw voor u klaar!