Het belang van een goede back-up

31 maart is een hoogdag binnen de IT. Niet omdat het dit jaar toevallig Pasen is op die dag, wel omdat we dan Wereld Back-updag vieren. Een dag waarop we vanuit de IT-wereld een bewustzijn willen creëren voor het maken van back-ups. Want in tijden van cybercriminaliteit, is een back-up van je waardevolle data geen onnodige luxe. In deze blog gaan we dieper in op wat back-ups zijn, en hoe ze je bedrijf en de bijhorende data kunnen beschermen. 

Allereerst is het goed om te weten wat een back-up nu juist is. Kort gezegd is het een extra plaats waar je al je waardevolle gegevens, foto’s en documenten bewaard. Dat kan op een externe harde schijf, maar evengoed in de cloud. Zolang je er maar voor zorgt dat die back-up niet op dezelfde plaats staat als de gegevens op je huidige toestel.  

Waarom een back-up? 

Het verlies van bestanden komt vaker voor dan je zou denken. Het gevaar schuilt vaak in een klein hoekje. Vaak is één foute handeling al genoeg om een bestand definitief kwijt te raken. Maar je kan ook slachtoffer worden van een hacker of je laptop of gsm kan gestolen worden. Ook op zo’n momenten zal je blij zijn dat je een degelijke back-up hebt.  

Laat ons even enkele opmerkelijke cijfers op een rijtje zetten: 

  • 21% van de mensen heeft nog nooit een back-up gemaakt 
  • In 29% van de gevallen gaat data per ongeluk verloren zonder schuld van derden 
  • 1 op de 3 computers is vandaag de dag geïnfecteerd met malware 

Hoe je te beschermen? 

Nu je overtuigd bent van het belang van een degelijke back-up, is het tijd om actie te ondernemen! En dat kan op verschillende manieren. Je kan werken met een externe harde schijf. Houd er hier wel rekening mee dat je die schijf kwijt kan raken, of ze kan crashen. Daarnaast zou je een back-up van je data ook ergens veilig in de cloud kunnen zetten. Zo is die altijd en van overal te bereiken.  

Gebruik daarvoor speciale back-upsoftware die automatisch een back-up maakt van je gegevens. Het handige is dat je zelf kiest hoe vaak de back-up moet gebeuren, zodat je niet elke dag of maand er aan moet denken. Denk hierbij niet enkel aan je laptop of pc. Ook je smartphone kan crashen en bevat veel waardevolle gegevens die je liever niet kwijt speelt.  

Zoek je ten slotte naar extra beveiliging voor al je gegevens? Werk dan met een back-up via een Network Attached Storage of NAS.  

Wil je hierover meer info of heb je hulp nodig bij het back-uppen van al je waardevolle data. Contacteer ons dan snel via deze weg.