Veiligheid en compliance met Microsoft 365 Business Central

Gegevensbeveiliging en cybersecurity zijn de laatste jaren een topprioriteit geworden. Bedrijven moeten niet alleen hun gegevens beschermen tegen cyberdreigingen, maar ook voldoen aan regelgeving en compliance-eisen. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat medewerkers die vanuit huis werken, ook veilig kunnen werken?  Microsoft 365 Business Central, de alles-in-één ERP-oplossing van Microsoft, biedt ingebouwde beveiligingsfuncties om je bedrijfsgegevens te beschermen en tegelijkertijd te voldoen aan alle nodige vereisten.  

Toegangscontrole 

Een belangrijk onderdeel van cybersecurity is het goed beheren van gebruikersrechten. Zorg ervoor dat alleen geautoriseerde gebruikers toegang hebben tot Business Central. Beperk de toegang tot specifieke modules en functies op basis van de rol van elke gebruiker. Dit minimaliseert het risico op ongeoorloofde toegang tot gevoelige gegevens. 

Een voorbeeld: als een medewerker verantwoordelijk is voor de boekhouding, geef diegene dan alleen toegang tot de financiële modules. Andere medewerkers die bijvoorbeeld in de verkoop werken, hebben geen toegang nodig tot deze gegevens. 

Daarnaast is het belangrijk om je team aan te moedigen sterke wachtwoorden te gebruiken en deze regelmatig (bij voorkeur elke drie maanden) te wijzigen. Implementeer ook multifactorauthenticatie (MFA) om extra beveiligingslagen toe te voegen. Dit maakt het moeilijker voor onbevoegden om toegang te krijgen, zelfs als ze het wachtwoord hebben. 

Gegevensversleuteling 

Microsoft 365 Business Central biedt gegevensversleuteling op verschillende niveaus. Versleutel gevoelige informatie, zoals financiële gegevens, klantinformatie en personeelsdossiers. Dit voorkomt dat onbevoegden toegang krijgen tot leesbare gegevens, zelfs als ze toegang hebben tot de database. 

Zorg er daarnaast voor dat alle communicatie tussen Business Central en andere systemen (bijvoorbeeld via API’s) versleuteld is. Dit voorkomt dat gegevens worden onderschept tijdens verzending. 

Nalevingsrapportage 

Een van de sterke punten van Microsoft 365 Business Central is de mogelijkheid om rapporten te genereren die helpen bij het voldoen aan regelgeving, zoals de GDPR. Met de ingebouwde rapportagemogelijkheden kun je gedetailleerde rapporten maken over gebruikersactiviteiten, toegangsrechten en gegevenswijzigingen. 

Door auditsporen bij te houden, kun je precies zien wie welke acties heeft uitgevoerd en wanneer. Dit helpt niet alleen bij compliance, maar biedt ook waardevolle inzichten voor interne audits en onderzoeken. 

Een voorbeeld: stel dat er een wijziging is aangebracht in de financiële gegevens van een klant. Met auditsporen kun je nagaan wie deze wijziging heeft aangebracht en op welk tijdstip, wat essentieel is voor zowel interne controles als externe audits. 

In deze reeks verschenen eerder al andere blogs over Business Central. Lees ze hier allemaal:  

Heb je verder nog vragen over Microsoft 365 Business Central? Neem dan hier snel contact op met één van onze medewerkers.