Zo maakt u van uw KMO een cyberveilige KMO

Wil u uw KMO zo goed mogelijk beschermen tegen cyberaanvallen? Wil u hackers geen schijn van kans geven? Kent u wel de basics, maar kan u toch nog wat extra tips gebruiken? Sonical by TWS geeft u daarom graag enkele tips om van uw KMO een cyberveilige KMO te maken.

1. Sterke wachtwoorden en multifactor authenticatie

Even terug naar de basics, want het instellen van sterke wachtwoorden is één van de belangrijkste maatregelen op gebied van cyberveiligheid die u binnen uw KMO kan nemen. Daarom raden we u en uw medewerkers aan om voor alle accounts en diensten die u gebruikt sterke wachtwoorden in te stellen.

Daarnaast raden we u ook aan om steeds multifactor authenticatie in te stellen waar dit mogelijk is. Zo wordt er nog eens een extra beveiligingslaag toegevoegd. Een laag die u als KMO zeker en vast goed kan gebruiken.

2. Houd alle software up to date en maak back-ups

Eén van de meest voorkomende manieren waarop hackers toegang krijgen tot uw bedrijfsnetwerk? Kwetsbaarheden en lekken in uw software. Zorg er daarom voor dat uw software en andere applicaties steeds up to date zijn en de nieuwste beveiligingsupdates bevatten.

Naast het uitvoeren van updates op regelmatige basis, is het ook belangrijk om back-ups te maken van belangrijke gegevens en bedrijfsinformatie. Want wat als u, op een verwarde en hectische ochtend, een tas koffie omstoot over uw computer? Een mogelijke manier om back-ups van uw gegevens en bedrijfsinformatie te maken is bijvoorbeeld de 3-2-1 regel:

  • Zorgt voor minstens 3 kopieën van uw data
  • Bewaar de kopies op minstens 2 verschillende media
  • Bewaar minstens 1 kopie buiten uw organisatie

Meer weten over het maken van back-ups en hoe u dit best kan aanpakken? Lees onze blog: “Wat als… u geen back-up heeft?”

3. Beperk toegang en train uw medewerkers

Als KMO zorgt u er best voor dat alleen medewerkers die toegang moeten hebben tot bepaalde informatie, ook effectief deze toegang hebben. Dit kan u doen door uw medewerkers bepaalde rollen en rechten toe te wijzen, om zo te bepalen wie toegang mag krijgen tot welke informatie. Zo heeft bijvoorbeeld alleen uw HR-medewerker toegang tot alle medewerkersgegevens.

Om uw KMO zo cyberveilig mogelijk te maken, is het belangrijk dat ook uw medewerkers op de hoogte zijn van alle maatregelen die er binnen het bedrijf genomen worden. Voorzie daarom een training waarin hen alle basisprincipes en -regels worden uitgelegd. Denk hierbij aan het vermijden van phishing of hoe ze phishing kunnen herkennen. Daarnaast is het ook belangrijk voor uw medewerkers om te weten wat ze precies moeten doen wanneer ze een vermoeden hebben van of een cyberincident ontdekken.

4. Doe beroep op een externe beveiligingsdienst

Niet elke KMO heeft de middelen om een eigen IT-team in dienst te nemen. Daarom raden we u aan om samen te werken met een externe beveiligingsdienst. Deze kan u helpen en ondersteunen bij het beveiligen van uw bedrijfsnetwerk én het beveiligen van belangrijke gegevens en informatie.

Kan u hulp gebruiken bij het cyberveilig maken van uw KMO? Neem dan zeker contact op met de experten van Sonical by TWS. Wij helpen u graag verder!